Καραχάλιος Χρήστος https://www.itaes.gr/?lang=en Οικονομολόγος | Λογιστικές | Φοροτεχνικές | Νομικές | Υπηρεσίες | Εργατικά | Έντυπα Thu, 05 Jan 2023 15:17:53 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.25 https://www.itaes.gr/wp-content/uploads/favicon-50x50.png Καραχάλιος Χρήστος https://www.itaes.gr/?lang=en 32 32 Ανοίγει το Taxis – Τι πρέπει να προσέξετε στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης https://www.itaes.gr/anigi-to-taxis-ti-prepi-na-prosexete-stin-ypovoli-tis-forologikis-dilosis/?lang=en Mon, 28 Mar 2016 12:41:21 +0000 https://www.itaes.gr/?p=1547&lang=en ]]>
Η ώρα της Εφορίας έφτασε. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών «φόρτωσε» το πρόγραμμα για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων και των κερδών του 2015 και περιμένει τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των διατάξεων που ψήφισε η Βουλή για την απαλλαγή των ανέργων από τα τεκμήρια διαβίωσης και την κοινή δήλωση όλων όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης για να ανοίξει την «πύλη» στο σύστημα Taxis.

Εφέτος πάνω από 6.000.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Οσοι κατέχουν ακίνητα από τα οποία προκύπτουν εισοδήματα θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας), ενώ όσοι ασκούν ατομικώς επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα οφείλουν να συμπληρώσουν πρώτα το Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου.

Οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως κοστίσουν σε πρόσθετους φόρους, πρόστιμα και ταλαιπωρία πριν και κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα σημεία:

Δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων

1. Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν εφέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει ως και τις 31.12.2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ., φοιτητές κ.ά.) που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ., από τόκους καταθέσεων)!

2. Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2015 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.τ.λ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων.

3. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

4. Εφέτος για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Ως εκ τούτου τα ζευγάρια αυτά εξισώνονται με τα έγγαμα ανδρόγυνα όσον αφορά τα δικαιώματα φοροαπαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν και τα ζευγάρια αυτά στη συμπλήρωση κοινής δήλωσης, στη στήλη στην οποία δηλώνει κάθε χρόνο τα εισοδήματά της η σύζυγος του υπόχρεου φορολογουμένου παρέχεται από εφέτος η δυνατότητα να συμπληρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία και η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άνδρα και ο ένας εκ των δύο συντρόφων ιδίου φύλου που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης.

5. Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
6. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στη φορολογική διοίκηση. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

7. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου και οδηγούνται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) για έλεγχο – εκκαθάριση στην αρμόδια ΔΟΥ.

8. Για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος πρέπει να εισέλθει μέσω του Διαδικτύου στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στον λογαριασμό που έχει στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, στην ιστοσελίδα της ΔΗΛΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.gsis.gr. Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται η πληκτρολόγηση των κωδικών πρόσβασης.

Εκκαθάριση και καταβολή φόρου

 

9. Η ΔΗΛΕΔ θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα και θα τα κοινοποιήσει σε αυτούς ηλεκτρονικά μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν, μέσω του ΤΑXISnet, να εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν.
10. Στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες ΔΟΥ.
11. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει επιπλέον φόρος προς καταβολή, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ ως τις 29 Ιουλίου είτε σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη ως τις 29 Ιουλίου, η δεύτερη ως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη ως τις 30 Νοεμβρίου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλήσουν τους φόρους των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των εφετινών φορολογικών δηλώσεων σε 7-9 μηνιαίες δόσεις.
12. Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν εφέτος εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος δεν δικαιούνται έκπτωση 2% επί της συνολικής οφειλής.
13. Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του. Επίσης δεν θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

Περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

14. Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του με εξαίρεση τις περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ.

15. Η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών στις 31.12.2015).

16. Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογουμένου με αναπηρία 67% και άνω, θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

17. Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογουμένου και της συζύγου του, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. Στα ποσά που πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά στην εφετινή δήλωση περιλαμβάνεται και κάθε ποσό κέρδους που έχει προκύψει από μεταβίβαση επιχειρήσεων, καθώς επίσης και κάθε ποσό κέρδους ή ζημιάς που έχει προκύψει από την πώληση των ακόλουθων τίτλων:

α) Μετοχών που ανήκουν σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά.

β) Μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής.

γ) Μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες.

δ) Κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.

ε) Παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα πρέπει να αναγραφεί και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.

18. Στη δήλωση του τρέχοντος έτους πρέπει επίσης ο κάθε φορολογούμενος να αναγράψει όλα τα χρηματικά ποσά που δαπάνησε μέσα στο 2015 για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών. Τα ποσά αυτά θεωρούνται πλέον «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.

19. Στο κεντρικό μενού επιλογών που αντικρίζει ο φορολογούμενος μόλις εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής της φορολογικής δήλωσης του παρέχεται η δυνατότητα να ενημερωθεί ηλεκτρονικά για το περιεχόμενο όλων των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων που έχουν εκδοθεί γι’ αυτόν. Εκεί θα δει τους εργοδότες του ή όποιον άλλον έχει βεβαιώσει πως του κατέβαλε εισόδημα. Τα ποσά των εισοδημάτων αυτών και των φόρων που παρακρατήθηκαν θα έχουν προσυμπληρωθεί στους αντίστοιχους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης.
20. Οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και την αντίστοιχη παρακράτηση φόρου θα εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση σε πορτοκαλί πλαίσιο και θα είναι προσυμπληρωμένοι χωρίς τη δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής τους από τον φορολογούμενο. Το ίδιο θα συμβεί και με τους κωδικούς που αφορούν παρακράτηση φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα.
21. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει λάβει έντυπη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών και τα στοιχεία της δεν έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωση, θα πρέπει να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δηλώσει (όπως αυτοκίνητα, δαπάνες κ.τ.λ.).

22. Σε περίπτωση που τα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών είναι διαφορετικά από αυτά που είναι προσυμπληρωμένα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

α) Να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δηλώσει (όπως αυτοκίνητα, δαπάνες κ.τ.λ.).

β) Να κάνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1.

γ) Να επικοινωνήσει με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι έγινε λανθασμένη υποβολή στοιχείων θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης.

δ) Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων μέσω e-mail ή στο τηλέφωνο 15515.

23. Αν συμπληρωθούν κωδικοί της δήλωσης με ποσά εισοδημάτων και φόρων για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί ηλεκτρονική πληροφόρηση στη ΔΗΛΕΔ, οι φορολογούμενοι είναι πιθανόν να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες ΔΟΥ ή στη ΔΗΛΕΔ για έλεγχο προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσής τους.

24. Στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης υπάρχουν πεδία διαγραμμισμένα με κίτρινο χρώμα. Πατώντας στα διαγραμμισμένα με κίτρινο χρώμα πεδία είτε εμφανίζονται σε πίνακες ήδη προσυμπληρωμένα στοιχεία τα οποία ο φορολογούμενος καλείται απλά να επιβεβαιώσει, όπως στις περιπτώσεις των κατοικιών ή των αυτοκινήτων που χρησιμοποίησε το 2015 (και είχε συμπεριλάβει και στις προηγούμενες φορολογικές του δηλώσεις), είτε εμφανίζονται πίνακες στους οποίους ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει αναλυτικά τα στοιχεία που του ζητούνται, όπως στις περιπτώσεις των ανήλικων τέκνων που τον βαρύνουν. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης κάθε εμφανιζόμενου πίνακα ο φορολογούμενος πρέπει να «κλικάρει» στην επιλογή «μεταφορά στη δήλωση» προκειμένου τα στοιχεία που ανέγραψε να μεταφερθούν αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης.

25. Για να δηλώσει ο φορολογούμενος τους τόκους που πιστώθηκαν το 2015 στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του θα πρέπει να κάνει «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ», στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης. Μόλις «κλικάρει» πάνω στη λέξη αυτή τότε εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2015 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου και της συζύγου του. Αναγράφεται επίσης το άθροισμα όλων των ποσών τόκων ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο. Για πρώτη φορά εφέτος αναγράφονται και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους λογαριασμών. Επιπλέον αναγράφονται και τα ποσά του φόρου 10% που έχουν παρακρατηθεί. Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως αναγράφεται στον συγκεκριμένο πίνακα, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για τη σύζυγο. Λίγο πιο κάτω, στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.
]]>
Από τη Δευτέρα το Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ https://www.itaes.gr/apo-ti-deftera-to-a21-gia-ta-ikogeniaka-epidomata-tou-oga/?lang=en Wed, 16 Mar 2016 16:31:45 +0000 https://www.itaes.gr/?p=1490&lang=en ]]>

Ανοίγει το TAXISnet τη Δευτέρα για τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος ενώ παράλληλα ανοίγει και το έντυπο Α21 το οποίο απαιτείται για την χορήγηση από τον ΟΓΑ των οικογενειακών επιδομάτων για το 2016. Εντωμεταξύ έως τις 20 Απριλίου θα δοθεί η πρώτη δόση ως προκαταβολή χωρίς την ανάγκη υποβολής του Α21 αλλά μόνο για τους παλαιούς δικαιούχους.

Ετσι περίπου 700.000 δικαιούχοι χωρίς να κάνουν Α21 θα πάρουν την προκαταβολή για τα επιδόματα του ΟΓΑ ενώ θα κληθούν να κάνουν νέο έντυπο μαζί με τις δηλώσεις. Ετσι όσοι πάρουν την προκαταβολή και δεν πληρούν τα κριτήρια φέτος θα κληθούν να την επιστρέψουν.

Η 1η δόση των οικογενειακών επιδομάτων (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων & Ειδικό Επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες) αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους -όπως ο νόμος ορίζει- προς το τέλος Μαρτίου με περιθώριο έως 20 Απριλίου.

Το Ειδικό Επίδομα Στήριξης Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών, ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις δόσεις τον χρόνο. Επίσης, το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων παιδιών, αλλά και το οικογενειακό εισόδημα.

Τα επιδόματα χορηγούνται σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.

Αίτηση Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα από φέτος θα κάνουν τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και θα λάβουν κανονικά τα επιδόματα από τον ΟΓΑ.

Παράλληλα αλλαγές στον τρόπο χορήγησης για τα οικογενειακά επιδόματα από τον ΟΓΑ, κυρίως στον τρόπο υποβολής του εντύπου Α21, αλλά και στο πώς θα μπορεί να γίνεται τυχόν συμψηφισμός από αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από παλαιότερα οικογενειακά επιδόματα που καταργήθηκαν με νόμο το 2012 και πρέπει να επιστραφούν.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφουν οι υπουργοί Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κα Θεανώ Φωτίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, τονίζεται ότι σε περιπτώσεις αναστολής στην καταβολή του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αυτή θα γίνεται το επόμενο έτος από εκείνο που επήλθαν οι λόγοι της αναστολής.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που αποφασίστηκαν κωδικοποιούνται ως εξής:

*Αρμόδια υπηρεσία για την είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων, σε περίπτωση που τα επιδόματα καταβλήθηκαν χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, είναι η Διεύθυνση Εισπράξεων της Γενικής Δ/νσης Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

*Οι δικαιούχοι που υποβάλουν χειρόγραφη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1), σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ισχύουσες εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία καταχωρείται σε ηλεκτρονικό αρχείο παραλαβής δηλώσεων, δύνανται να υποβάλουν έως την καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων το μηχανογραφημένο έντυπο Α21, για την χορήγηση των εν λόγω επιδομάτων.

*Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του, οφείλει εντός μηνός να υποβάλει ηλεκτρονική Αίτηση/Δήλωση Μεταβολής στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών μέσω του Taxisnet..

*Σε περίπτωση μεταβολής ή λανθασμένης καταχώρισης οποιουδήποτε στοιχείου που δηλώνεται στην αίτηση − υπεύθυνη δήλωση (έντυπο Α21), αυτή μπορεί να μεταβληθεί ή να διορθωθεί με ευθύνη και ενέργεια του δικαιούχου, οπωσδήποτε όμως μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

*Η οποιαδήποτε μεταβολή που απαιτείται μέσω περιβάλλοντος του Taxisnet για τη χορήγηση των επιδομάτων και οποιαδήποτε μεταβολή που δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί ηλεκτρονικά, πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένους χρήστες του ΟΓΑ, μετά από έλεγχο των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, εφόσον αυτά ζητηθούν.

* Ο αιτών/δικαιούχος οφείλει, εφόσον κληθεί από τον ΟΓΑ, να αποστείλει στον ΟΓΑ, μέσω των ανταποκριτών του ΟΓΑ ή των υπαλλήλων του Δήμου που ορίζονται για το σκοπό αυτό από τον Δήμαρχο, τα δικαιολογητικά για τα οποία έχει ήδη συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία του εντύπου Α21. Οι αιτούντες/δικαιούχοι που θα κληθούν να προσκομίσουν στον ΟΓΑ δικαιολογητικά καθώς και η προθεσμία προσκόμισης τους καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή του ΟΓΑ.

* Ο έλεγχος των αιτήσεων δύναται να είναι δειγματοληπτικός και να διενεργείται προληπτικά ή κατασταλτικά. Το δείγμα καθορίζεται με απόφαση του Διοικητή του ΟΓΑ, μετά από εισήγηση του Κλάδου Οικογενειακών Επιδομάτων.

*Ο ΟΓΑ διενεργεί εκτεταμένους ηλεκτρονικούς έλεγχους − διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων στο έντυπο Α21 από τον αιτούντα/δικαιούχο, ως προς την ακρίβεια, σε συνεργασία με οποιαδήποτε δημόσια ή δημοτική αρχή ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Οργανισμό ή Ίδρυμα, που υποχρεούνται σε άμεση απάντηση.

*Στην περίπτωση που από τους ηλεκτρονικούς ελέγχους προκύψει, ότι τα δηλωθέντα στο έντυπο Α21, από τον αιτούντα/δικαιούχο, στοιχεία δεν συμφωνούν με τα στοιχεία του Μητρώου άλλων Υπηρεσιών, το αρμόδιο όργανο του ΟΓΑ εκδίδει διαπιστωτική πράξη μη χορήγησης των επιδομάτων.

*Το αρμόδιο όργανο χορήγησης των επιδομάτων μπορεί να ορίσει στον ενδιαφερόμενο προθεσμία δύο μηνών για την υποβολή τυχόν συμπληρωματικών δικαιολογητικών που θα του ζητηθούν. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, το αρμόδιο όργανο επιλαμβάνεται της εξέτασης της υπόθεσης με βάση τα δικαιολογητικά που υπάρχουν στο φάκελο.

*Το αρμόδιο όργανο, μετά τον έλεγχο των αιτήσεων, εκδίδει διαπιστωτική πράξη χορήγησης ή μη των επιδομάτων. Η πράξη μη χορήγησης αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο με αποδεικτικό επίδοσης.

*Η καταβολή των επιδομάτων διενεργείται με βάση:
α) τα δηλωθέντα από τον αιτούντα στοιχεία,
β) ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία και
γ) τους ελέγχους των δικαιολογητικών.

* Η καταβολή του ειδικού επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες αναστέλλεται το επόμενο έτος εκείνου που επήλθαν οι λόγοι αναστολής της προηγούμενης παραγράφου.

*Εάν ο δικαιούχος ή εξαρτώμενο τέκνο απασχολούνται στην αλλοδαπή σε εργασία για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ή Ελληνικού Ν.Π.Δ.Δ. ή Ελληνικής Τράπεζας ή Οργανισμού ή άλλων Ελληνικών Επιχειρήσεων, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα ή ακολούθησε την οικογένεια του στο εξωτερικό, η οποία απουσιάζει για τους ανωτέρω λόγους ή εάν η απουσία οφείλεται σε λόγους σπουδών των τέκνων σε Ανώτερες ή Ανώτατες σχολές του Εξωτερικού.

* Ποσά τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες για τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία καταργήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου πρώτου, παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ2 του Ν. 4093/2012, επιτρέπεται να συμψηφίζονται με το χορηγούμενο στις ίδιες οικογένειες ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων ΟΓΑ:

1. Ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος από τον υπόχρεο της οικογένειας.
2. Συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφημένου εντύπου Α21 Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης για τη χορήγηση των επιδομάτων, μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
3. Συνεχής παραμονή στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον, πρέπει τα εξαρτώμενα τέκνα να βρίσκονται στην Ελλάδα. Ως τέτοια νοούνται:

α) Τέκνα φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Για τέκνα που φοιτούν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά τον χρόνο φοίτησής τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέραν της συμπλήρωσης του 24ου έτους της ηλικίας τους.

β) Τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας τους.

γ) Τέκνα των συζύγων από άλλο γάμο, εφόσον αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και ο/η πρώην σύζυγος-άλλος γονέας δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α).

δ) Ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α).

]]>
Ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2016 – Τα SOS για την υποβολή στο TAXIS https://www.itaes.gr/xekinoun-i-forologikes-dilosis-2016-ta-sos-gia-tin-ypovoli-sto-taxis/?lang=en Tue, 15 Mar 2016 17:10:13 +0000 https://www.itaes.gr/?p=1492&lang=en ]]>

Έως την Δευτέρα 21 Μαρτίου οι φορολογικές δηλώσεις του 2016 θα έχουν ανοίξει στο TAXIS για υποβολή, με τις εκκρεμείς φορολογικές διατάξεις να κατατίθενται σήμερα στην βουλή προς ψήφιση. Ποια είναι όμως τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι για την υποβολή των φετινών δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι, πριν και κατά την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα σημεία: Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

1. Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, έως τις 30-4-2015. Αυτό σημαίνει, ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων)!

2. Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2015 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

3. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

4. Όλες οι τροποποιητικές, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει επίσης να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.

5. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθεί η δήλωση σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

6. Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Ως εκ τούτου τα ζευγάρια αυτά εξισώνονται με τα έγγαμα ανδρόγυνα όσον αφορά τα δικαιώματα φοροαπαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν και τα ζευγάρια αυτά στη συμπλήρωση κοινής δήλωσης, στη στήλη στην οποία δηλώνει κάθε χρόνο τα εισοδήματά της η σύζυγος του υπόχρεου φορολογούμενου παρέχεται από φέτος η δυνατότητα να συμπληρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία και η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άνδρα και ο ένας εκ των δύο συντρόφων ιδίου φύλου που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης.

7. Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.

8. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην Φορολογική Διοίκηση. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

9. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Διακυβέρνησης (εφεξής Δ.ΗΛΕ.Δ.) για έλεγχο – εκκαθάριση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

10. Για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος πρέπει να εισέλθει, μέσω του διαδικτύου, στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στον λογαριασμό που έχει στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, στην ιστοσελίδα της Δ.ΗΛΕ.Δ., στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr. Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται η πληκτρολόγηση των κωδικών πρόσβασης.

11. Μετά την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης (του Ε1), κάθε φορολογούμενος με εξαρτώμενα τέκνα θα μπορεί να υποβάλει εκ νέου ηλεκτρονικά και την αίτηση Α21, προκειμένου να λάβει τα επιδόματα τέκνων για το 2016. Εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή φόρου

12. Η Δ.ΗΛΕ.Δ. θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα (τις Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, με τις οποίες συνιστάται και βεβαιώνεται η οφειλή ή η απαίτηση των φορολογουμένων) και θα τα κοινοποιήσει σ’ αυτούς ηλεκτρονικά, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Οι φορολογούμενοι, θα μπορούν, μέσω του ΤΑXISnet, να εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν.

13. Στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

14. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει επιπλέον φόρος προς καταβολή, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ, μέχρι την 29η Ιουλίου, είτε σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 29η Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 30η  Νοεμβρίου.  Εφόσον τελικά ισχύσει ως τελευταία ημερομηνία υποβολής η 30η Απριλίου είναι πολύ πιθανό, οι προθεσμίες εξόφλησης του φόρου να έρθουν προς τα πίσω. Το πιο πιθανό είναι η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση ή για την πληρωμή της πρώτης δόσης να λήγει τελικά στις 31 Μαϊου, η προθεσμία για την εξόφληση της 2ης δόσης να λήγει στις 29 Ιουλίου και η προθεσμία για την τρίτη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου.

15. Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν φέτος εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος δεν δικαιούνται φέτος έκπτωση 2% επί της συνολικής οφειλής.

16. Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του. Επίσης, δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του. Περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

17. Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του με εξαίρεση τις περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση Α.Μ.Κ.Α.

18. Η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2015).

19. Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

20. Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου και της συζύγου του, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. Στα ποσά που πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά στη φετινή δήλωση περιλαμβάνεται και κάθε ποσό κέρδους που έχει προκύψει από μεταβίβαση επιχειρήσεων και ακινήτων, καθώς επίσης και κάθε ποσό κέρδους ή ζημιάς που έχει προκύψει από την πώληση των ακόλουθων τίτλων: α) μετοχών που ανήκουν σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, β) μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής. γ) μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες, δ) κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων, ε) παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ως παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα νοούνται τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, οι συμβάσεις ανταλλαγής (swaps), και οι προθεσμιακές συμβάσεις (forwards) που σχετίζονται με υποκείμενους τίτλους και ιδίως με κινητές αξίες ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, συναλλαγματικές ισοτιμίες, επιτόκια ή αποδόσεις, χρηματοπιστωτικούς δείκτες ή άλλα χρηματοπιστωτικά μεγέθη, εμπορεύματα, ναύλους, πιστωτική διαβάθμιση ή γεγονός, ποσοστά πληθωρισμού ή άλλες επίσημες οικονομικές στατιστικές, κλιματικές μεταβλητές, εκπομπές ρύπων, μεταβολές στην τιμή οποιουδήποτε οικονομικού, φυσικού, περιβαλλοντολογικού, στατιστικού ή άλλου μεγέθους ή γεγονότος (πλην αθλητικών γεγονότων), ή άλλα παράγωγα μέσα. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα πρέπει να αναγραφεί και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.

21. Στη δήλωση του τρέχοντος έτους πρέπει επίσης ο κάθε φορολογούμενος να αναγράψει όλα τα χρηματικά ποσά που δαπάνησε μέσα στο 2015 για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών. Τα ποσά αυτά θεωρούνται πλέον «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.

22. Στο κεντρικό μενού επιλογών που αντικρίζει ο φορολογούμενος μόλις εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής της φορολογικής δήλωσης, τού παρέχεται η δυνατότητα να ενημερωθεί ηλεκτρονικά για το περιεχόμενο όλων των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων που έχουν εκδοθεί γι’ αυτόν. Εκεί θα δει τους εργοδότες του ή όποιον άλλον έχει βεβαιώσει πως του κατέβαλε εισόδημα. Τα ποσά των εισοδημάτων αυτών και των φόρων που παρακρατήθηκαν θα έχουν προσυμπληρωθεί στους αντίστοιχους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Προϋπόθεση βεβαίως για να έχει ο φορολογούμενος μια πλήρη εικόνα των εισοδημάτων του αυτών και να έχουν τα εισοδήματα αυτά προσυμπληρωθεί στη φορολογική του δήλωση είναι να έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet τα στοιχεία όλων των βεβαιώσεων από όλους τους εργοδότες και τους λοιπούς φορείς που κατέβαλαν τα συγκεκριμένα εισοδήματα. Η προθεσμία για την υποβολή των στοιχείων αυτών λήγει στις 15 Φεβρουαρίου.

23. Ειδικότερα, οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και την αντίστοιχη παρακράτηση φόρου θα εμφανίζονται σε πορτοκαλί πλαίσιο και θα είναι προσυμπληρωμένοι χωρίς τη δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής τους από το φορολογούμενο. Το ίδιο θα συμβεί και με τους κωδικούς που αφορούν παρακράτηση φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα.                        Οι κωδικοί που θα έχουν προσυμπληρωθεί είναι, συγκεκριμένα, οι εξής: * 301-302, 303-304, 321-322, 325-326, 309-310, 313-314, 315-316, 333-334, 393-394  του πίνακα 4Α * 255-256, 257-258 του πίνακα 4Β * 403-404, 601-602,605-606 του πίνακα 4Γ2 * 619-620, 617-618, 613-614, 335-336 (πίνακας 6) Η προσυμπλήρωση θα έχει γίνει με βάση τα αρχεία της Δ.ΗΛΕ.Δ. που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς.

24. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει λάβει έντυπη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών και τα στοιχεία της δεν έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωση, θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: α) Να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δηλώσει (όπως αυτοκίνητα, δαπάνες κ.τ.λ.) β) Να αποθηκεύσει προσωρινά τη δήλωση Ε1 γ) Να επικοινωνήσει με τον εργοδότη ή τον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση, προκειμένου να ενημερωθεί αν αυτός υπέβαλε το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή πότε θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ηλεκτρονικής υποβολής της με βάση την ΠΟΛ 1051/19.2.2015. δ) Εφόσον ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τη βεβαίωση και ενημερωθούν τα αρχεία της Δ.ΗΛΕ.Δ θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία της βεβαίωσης και ο φορολογούμενος θα μπορεί να συνεχίσει την υποβολή της δήλωσης. ε) Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει τη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, τότε θα πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν εισοδήματα και παρακράτηση φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση (Στην περίπτωση αυτή μπορεί να κληθεί να αποστείλει στη Δ.ΗΛΕ.Δ. τις σχετικές βεβαιώσεις.

25. Σε περίπτωση που τα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, είναι διαφορετικά από αυτά που είναι προσυμπληρωμένα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: α) Να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δηλώσει (όπως αυτοκίνητα, δαπάνες κ.τ.λ.) β) Να κάνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1. γ) Να επικοινωνήσει με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι έγινε λανθασμένη υποβολή στοιχείων, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης, βάσει της ΠΟΛ 1051/2015. δ) Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων μέσω e-mail ή στο τηλέφωνο 15515.

26. Εάν συμπληρωθούν κωδικοί της δήλωσης με ποσά εισοδημάτων και φόρων για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί ηλεκτρονική πληροφόρηση στη Δ.ΗΛΕ.Δ., οι φορολογούμενοι είναι πιθανό να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ. για έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης τους.

27. Στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης υπάρχουν πεδία διαγραμμισμένα με κίτρινο χρώμα. Πατώντας στα διαγραμμισμένα με κίτρινο χρώμα πεδία είτε εμφανίζονται σε πίνακες ήδη προσυμπληρωμένα στοιχεία τα οποία ο φορολογούμενος καλείται απλά να επιβεβαιώσει, όπως στις περιπτώσεις των κατοικιών ή των αυτοκινήτων που χρησιμοποίησε το 2015 (και είχε συμπεριλάβει και στις προηγούμενες φορολογικές του δηλώσεις) είτε εμφανίζονται πίνακες στους οποίους ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει αναλυτικά τα στοιχεία που του ζητούνται, όπως στις περιπτώσεις των ανήλικων τέκνων που τον βαρύνουν. Με τη ολοκλήρωση της συμπλήρωσης κάθε εμφανιζόμενου πίνακα, ο φορολογούμενος πρέπει να «κλικάρει» στην επιλογή «μεταφορά στη δήλωση», προκειμένου τα στοιχεία που ανέγραψε να μεταφερθούν αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης.

28. Για να δηλώσει ο φορολογούμενος τους τόκους που πιστώθηκαν το 2015 στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του θα πρέπει να κάνει «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ», στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης. Μόλις «κλικάρει» πάνω στη λέξη αυτή τότε εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2015 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου και της συζύγου του. Αναγράφεται επίσης το άθροισμα όλων των ποσών τόκων ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο. Για πρώτη φορά φέτος αναγράφονται και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους λογαριασμών. Επιπλέον αναγράφονται και τα ποσά του φόρου 10% που έχουν παρακρατηθεί. Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως αναγράφεται στο συγκεκριμένο πίνακα, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο. Λίγο πιο κάτω, στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων. Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

29. Από 1-1-2014 καταργήθηκε η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με βάση το αντικειμενικό σύστημα και το καθαρό εισόδημα που αποκτάται από αγροτική δραστηριότητα φορολογείται πλέον ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή ως καθαρό κέρδος, και φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, προσδιορίζεται, πλέον, με λογιστικό τρόπο (έσοδα μείον έξοδα) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων ή όχι. Οι μη υπόχρεοι σε έκδοση φορολογικών στοιχείων που έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.

30. Προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2015 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3. Το Ε3 πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθεί πριν το Ε1.

31. Το καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα όσων έχουν την ιδιότητα του επιτηδευματία, ανεξάρτητα της τήρησης απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων προκύπτει με λογιστικό προσδιορισμό (με τη συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Ε3), ενώ για τους μη επιτηδευματίες φορολογείται εξ’ ολοκλήρου, καθόσον δεν αναγνωρίζονται δαπάνες.

32. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης από επιτηδευματία είναι να συμπληρωθεί και να υποβληθεί πρώτα το έντυπο Ε3. Εισοδήματα από κεφάλαιο 33. Από 1/1/2014 και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) τα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία, αποτελούν εισόδημα από κεφάλαιο και θα πρέπει να δηλώνονται σε ξεχωριστό πίνακα του έντυπου Ε1, στον Πίνακα 4Δ1. Στον πίνακα αυτό δηλώνονται όχι μόνο τα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας που αποκτήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2015, αλλά και ο φόρος που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα όπου προβλεπόταν, ή ο φόρος που αυτοαποδόθηκε, ή ο φόρος που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή εφόσον η αλλοδαπή είχε δικαίωμα φορολόγησης. Στις περιπτώσεις που η Φορολογική Διοίκηση έχει ηλεκτρονική πληροφόρηση γι’ αυτά τα εισοδήματα, όπως για τους τόκους καταθέσεων ημεδαπών τραπεζών, τα μερίσματα εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετοχών κλπ, θα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στους φορολογούμενους. 34. Στον Πίνακα 4Δ1 δηλώνονται και τα κέρδη που διανέμουν οι εταιρίες όλων των νομικών μορφών, περιλαμβανομένων και των προσωπικών εταιριών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Ομοίως δηλώνονται και οι τόκοι που εισπράττονται, από κάθε αιτία. Εισόδημα από ακίνητη περιουσία 35. Στον υποπίνακα Δ2 του πίνακα 4 της φορολογικής δήλωσης αναγράφονται τα πάσης φύσεως εισοδήματα από ακίνητα (από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση κ.λπ.). Τα πεδία που πρέπει να συμπληρωθούν στους βασικούς κωδικούς 101-108, 111-114, 129-134 και 141-150 του υποπίνακα Δ2 έχουν ροζ χρώμα. Τα ποσά που πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς αυτούς είναι τα πάσης φύσεως εισοδήματα από ακίνητα. Τα συγκεκριμένα ποσά μεταφέρονται και συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα ΤΑΧΙSnet στους συγκεκριμένους κωδικούς, αμέσως μόλις ο φορολογούμενος ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε2 «αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας», η οποία πρέπει να προηγηθεί της υποβολής της δήλωσης Ε1.

36. Αναγνωρίζεται ποσοστό 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος ως δαπάνες επισκευής συντήρησης ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέο εισόδημα, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης (κωδ. 159-160), εκπίπτουν σε ποσοστό 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιόχρηση γαιών. Για την απόδειξη του ποσού της αποζημίωσης που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στο μισθωτή (κωδ. 163-164) για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, καθώς και του ποσού για τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης, τα δικαιολογητικά εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. 37. Tα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2015 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό καί στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στην στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα. Η ξεχωριστή αναγραφή των ποσών αυτών κρίνεται αναγκαία, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος και γι’ αυτά. Ωστόσο, για να δηλωθούν τα ποσά αυτά φέτος σε ξεχωριστούς κωδικούς και να μην φορολογηθούν θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει δηλαδή έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων). 38. Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προς τα τέκνα ή τους γονείς του φορολογούμενου ή προς άλλους ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία, δεν υπάγεται σε φόρο. Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου Στον υποπίνακα Ε του πίνακα 4: 39. Στους κωδικούς 829-830, συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από επιχείρηση που εδρεύει στην Ελλάδα.

40. Στους κωδικούς 865-866, συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή επιχείρηση. 41. Στους κωδικούς 867-868, συμπληρώνεται ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε για μεταβίβαση τίτλων στο εξωτερικό, σε χώρα που είχε δικαίωμα φορολόγησης.

42. Στους κωδικούς 871-872, συμπληρώνεται η ζημιά από την πώληση τίτλων, η οποία δύναται να μεταφέρεται για 5 έτη προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία. Πίνακας 6 (Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία)

43. Στους κωδικούς 657-658 και 659-660 συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευση τους.

44. Στους κωδικούς 781-782, συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και εμφανίζεται ομοίως πίνακας για την ανάλυσή τους

45. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2015 και σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωσης του προκαταβλητέου φόρου (λόγω διακοπής ή έναρξης λειτουργίας εντός του 2015) δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση των κωδικών 655-656 με το ποσό της μείωσης αυτής. Οι κωδικοί 655-656 θα επιτρέπεται να συμπληρώνονται μόνο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης

www.dikaiologitika.gr

]]>
ΕΡΜΗΣ: Πιστοποιητικά μ’ ένα κλικ… https://www.itaes.gr/ermis-pistopiitika-m-ena-klik/?lang=en Mon, 22 Feb 2016 17:10:21 +0000 https://www.itaes.gr/?p=1493&lang=en ]]>

Σε εννέα ανέρχονται μέχρι στιγμής τα πιστοποιητικά που το Δημόσιο μπορεί να παρέχει στους πολίτες με ένα απλό κλικ στον υπολογιστή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, όσοι έχουν ήδη κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, μπορούν να αποκτούν χωρίς πρόσθετες διαδικασίες πρόσβαση στις υπηρεσίες της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης της δημόσιας διοίκησης, ΕΡΜΗΣ (www.ermis.gov.gr), και να παραλαμβάνουν τα εννέα αυτά πιστοποιητικά μέσω του υπολογιστή τους. Είναι μία υπηρεσία που εξυπηρετεί και τους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι, όπως και οι υπόλοιποι, με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν τη χρονοβόρα διαδικασία ταυτοποίησης μέσω φυσικής παρουσίας στα ΚΕΠ.

Στην Πύλη αναφέρονται ως «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – Άμεση παραλαβή αποτελέσματος» ή «Κατηγορίας 02» και είναι απευθείας προσβάσιμες κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Οι εννέα υπηρεσίες- πιστοποιητικά που μπορείτε να βγάλετε με ένα απλό κλικ από τον υπολογιστή σας είναι οι εξής: 

1. Απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ
2. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου (Ειδικό Ληξιαρχείο)
3. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης (Ειδικό Ληξιαρχείο)
4. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου (Ειδικό Ληξιαρχείο)
5. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (για επιχειρήσεις – εργοδότες)
6. Χορήγηση βεβαίωσης γέννησης (Εθνικό Δημοτολόγιο)
7. Χορήγηση βεβαίωσης ιθαγένειας (Εθνικό Δημοτολόγιο)
8. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης για ΟΓΑ (Εθνικό Δημοτολόγιο)
9. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης (Εθνικό Δημοτολόγιο)

Επισημαίνεται ότι το έγγραφο αυτό ο πολίτης μπορεί να το εκτυπώσει  και να το χρησιμοποιήσει στις συναλλαγές του με τη δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4325/2015 (ΦΕΚ 47 /Α΄/11.05.2015).

Τα ηλεκτρονικά έγγραφα της συγκεκριμένης κατηγορίας φέρουν στο κάτω μέρος τους ένα μοναδικό «Κωδικό Επαλήθευσης» προκειμένου να μπορούν να επαληθευτούν από οποιονδήποτε αποδέκτη μέσω του μηχανισμού ελέγχου εγκυρότητας εγγράφων που παρέχει η Πύλη «ΕΡΜΗΣ». Για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, απαιτείται υποχρεωτικά να έχει προηγηθεί η σύνδεσή του στην Πύλη «ΕΡΜΗΣ».

]]>
Φορολογικές δηλώσεις ενόψει – Τα SOS της εφορίας https://www.itaes.gr/forologikes-dilosis-enopsi-ta-sos-tis-eforias/?lang=en Thu, 18 Feb 2016 17:10:33 +0000 https://www.itaes.gr/?p=1495&lang=en ]]>

Η ώρα για το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την εφορία πλησιάζει. Μέχρι τις αρχές Μαρτίου και νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet που θα υποδεχθεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις περίπου 6.000.000 φορολογουμένων.

Όμως για να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, αλλά κυρίως για να γίνει η εκκαθάριση, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή νομοθετικές διατάξεις που θα προβλέπουν:

1. Το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τέλος Νοεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει φέτος να αρχίσει να εισπράττει νωρίτερα το φόρο εισοδήματος ξεκινώντας από τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Μάλιστα σύμφωνα με το σχέδιο, που τελεί υπό την αίρεση του κουαρτέτου των Θεσμών, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τον φόρο σε μηνιαίες δόσεις με τα σενάρια να προβλέπουν την καταβολή σε 5 ή 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει την υπερσυγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους κάτι που συμβαίνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, να «φουσκώνουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Είναι χαρακτηριστικά ότι στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων διογκώθηκαν κατά τέσσερα δισ. ευρώ. Με τη μετάθεση της προθεσμίας της πρώτης δόσης από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στον Απρίλιο ή τον Μάιο, το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας ελπίζει ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος, σε μια χρονιά που εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν αυξημένο το φορολογικό λογαριασμό τους.

2 Την προστασία έναντι των τεκμηρίων για φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, πρακτικά θα απενεργοποιούνται τα τεκμήρια για δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι εισέπραξαν πέρυσι ελάχιστα ποσά είτε από τόκους καταθέσεων είτε από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές) και επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο απειλούνται με υπέρμετρους φόρους. Η διάταξη θα προβλέπει πως στις περιπτώσεις όπου το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Στην ουσία οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Προϋπόθεση εφαρμογής της κλίμακας των μισθωτών για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους είναι να μην ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα. Εξαιρούνται επίσης, οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πραγματικά εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Στην περίπτωση όπου το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο περίπου δύο μηνών για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους, καθώς η προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου. Και φέτος είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί της δήλωσης που αφορούν στους μισθούς, τις συντάξεις, τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους, τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τους τόκους των καταθέσεων και τα ποσά που κατέβαλαν το 2015 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους (τοκοχρεολυτικές δόσεις). Ειδικά για τους τόκους των καταθέσεων και τις δόσεις των δανείων οι τράπεζες έχουν προθεσμία να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία στη ΓΓΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Οι φορολογούμενοι λίγο πριν από το ετήσιο ραντεβού με την εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

• Φορολογούμενοι 18 ετών και άνω. Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ) εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

• Έναρξη επιτηδεύματος. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

• Φοιτητές. Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.

• Σύμφωνο συμβίωσης. Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Ως εκ τούτου τα ζευγάρια αυτά εξισώνονται με τα έγγαμα ανδρόγυνα όσον αφορά τα δικαιώματα φοροαπαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων. Στη στήλη στην οποία δηλώνει κάθε χρόνο τα εισοδήματά της η σύζυγος του υπόχρεου φορολογούμενου παρέχεται από φέτος η δυνατότητα να συμπληρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία και η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άνδρα και ο ένας εκ των δύο συντρόφων ιδίου φύλου που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης.

• Διακοπή συμβίωσης. Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.

• Δηλώσεις αποβιωσάντων. Υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στη Φορολογική Διοίκηση.

• Η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2015).

• Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

• Οποιαδήποτε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να έχει δηλωθεί στο μητρώο τη ΔΟΥ, για να υποβληθεί σωστά η δήλωση.

• Το νέο βασικό έντυπο της δήλωσης (Ε1) έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το περυσινό, δεδομένου ότι διατηρείται η υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία.

• Ελεύθεροι επαγγελματίες. Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.

• Αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%. Επίσης αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20%.

• Εισφορά αλληλεγγύης. Φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα πληρώσουν αυξημένη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

• Εισοδήματα από ενοίκια. Σε εκκρεμότητα είναι και ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει περισσότερα έσοδα ύψους 144, 2 εκατ. ευρώ. Για τα εισοδήματα αυτά, σύμφωνα με όσα προβλέπει μνημόνιο, θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ). Εάν δεν αλλάξουν αναδρομικά οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου ή διαφορετικά να γίνει νέα εκκαθάριση και να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

• Αποδείξεις. Διατηρείται ο κωδικός 049 της δήλωσης, στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωναν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει. Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις που θα υποβληθούν από τον επόμενο μήνα δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος κωδικός, δεδομένου ότι δεν υπάρχει υποχρέωση που να προκύπτει από τη φορολογική νομοθεσία.

• Ανείσπρακτα ενοίκια. Τα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2015 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό καί στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στην στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα.

Η ξεχωριστή αναγραφή των ποσών αυτών κρίνεται αναγκαία, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος και γι’ αυτά.

Ωστόσο, για να δηλωθούν τα ποσά αυτά φέτος σε ξεχωριστούς κωδικούς και να μην φορολογηθούν θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει δηλαδή έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

• Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας. Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προς τα τέκνα ή τους γονείς του φορολογούμενου ή προς άλλους ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία, δεν υπάγεται σε φόρο.

• Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Στη δήλωση του τρέχοντος έτους πρέπει επίσης ο κάθε φορολογούμενος να αναγράψει όλα τα χρηματικά ποσά που δαπάνησε μέσα στο 2015 για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών.

Τα ποσά αυτά θεωρούνται πλέον «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.

Λογιστές – Φοροτεχνικοί
Απειλούν με αποκλεισμό εφοριών και αποχή από την υποβολή των δηλώσεων

Αποκλεισμό εφοριών σε όλη τη χώρα και αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αποφάσισαν οι λογιστές – φοροτεχνικοί. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και φορέων των λογιστών – φοροτεχνικών, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπό τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Κόλλια αποφάσισαν τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:

• Δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας με αρχή την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, στο υπουργείο Οικονομικών (στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας 10) και στη συνέχεια την Τρίτη 1η Μαρτίου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

• Αποκλεισμός εφοριών σε όλη τη χώρα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Επαναβεβαίωση της απόφασης για κυλιόμενη αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μόλις ανοίξει η εφαρμογή του TAXISNET.

Πάγιο αίτημα των οικονομολόγων και λογιστών-φοροτεχνικών, παραμένει η απόσυρση του προσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, η συζήτησή του από μηδενική βάση και, μάλιστα, με συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία ως απαραίτητη προϋπόθεση, για να ξαναρχίσει ο διάλογος.

imerisia.gr

]]>
Ο οδηγός για τo νέο ΕΣΠΑ https://www.itaes.gr/o-odigos-gia-to-neo-espa/?lang=en Thu, 18 Feb 2016 17:10:29 +0000 https://www.itaes.gr/?p=1494&lang=en ]]>

Το νέο ΕΣΠΑ:

Ο οδηγός για τις τέσσερις προκηρύξεις

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τέσσερα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση κυμαίνεται από 40% έως 100% του κόστους επένδυσης και μεταξύ των κλάδων που ενισχύονται είναι ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) κ.λπ. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ απευθύνονται σε όλη τη χώρα και «σπάνε» σε δύο κύκλους. Οι προσκλήσεις των πρώτων κύκλων θα βγουν μέσα στο δίμηνο: Μάρτιος-Απρίλιος. Που σημαίνει πως από τότε θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Εντός του 2016 θα τρέξει και ο δεύτερος κύκλος προσκλήσεων, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των προγραμμάτων.

Αναλυτικά τα 4 προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας Τέσσερις δράσεις, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020», παρουσιάστηκαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, από τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, τον Υφυπουργό, Αλέξη Χαρίτση, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή, την Ειδική Γραμματέα ΕΤΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα και τον Ειδικό Γραμματέα ΕΚΤ, Γιώργο Ιωαννίδη. Το συνολικό ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στα 370 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν σε δύο κύκλους. Πρόγραμμα “Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης” Υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε ανέργων είτε αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Ως αυτοτελής επαγγελματικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει δικές του παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμού) και δεν χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα). Σε ποιους απευθύνεται

Κατηγορία Δικαιούχων Α: Άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Κατηγορία Δικαιούχων Β: Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας , ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος. Συνεργασίες μεταξύ των δικαιούχων: Επιτρέπεται η σύσταση συνεργαζόμενων σχημάτων/μορφών επιχείρησης, μικρών και πολύ μικρών, στις οποίες θα συμμετέχουν εταίροι/δικαιούχοι από τις προαναφερόμενες κατηγορίες δικαιούχων, εφόσον τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις: συμμετοχή με ίσα εταιρικά μερίδια συνέργεια ή συμπληρωματικότητα μεταξύ των ειδικοτήτων των συνεργαζομένων φυσικών προσώπων. Ως συνέργεια θεωρείται η από κοινού άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας δύο ή περισσοτέρων φυσικών προσώπων με την ίδια ειδικότητα (π.χ. δύο συνεργαζόμενα φυσικά πρόσωπα με δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανικού). Ως συμπληρωματικότητα θεωρείται η από κοινού άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας δύο ή περισσοτέρων φυσικών προσώπων με διαφορετικές ειδικότητες που ωστόσο συνδυαστικά μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα της επιχείρησης που θα ιδρύσουν (πχ συνεργασία μεταξύ ενός πολιτικού μηχανικού και ενός αρχιτέκτονα). Η συμπληρωματικότητα ή η συνέργεια ειδικοτήτων θα πρέπει να τεκμηριώνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο.

Περίοδος υποβολής από 8/3/2016 έως 15/4/2016 Είδος ενίσχυσης Επιχορήγηση / Επιδότηση Περιοχή εφαρμογής Όλη η Ελλάδα

Όροι και προϋποθέσεις

Οι δικαιούχοι που θα ενισχυθούν πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα:

Κατηγορία Δικαιούχων Α (Άνεργοι): … Τι χρηματοδοτείται Eνισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από 5.000 έως 25.000€ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης. Το ανώτατο ύψος των 25.000 € αυξάνεται εφόσον η πρόταση υποβάλλεται από συνεργατικό σχήμα. Ειδικότερα, στην περίπτωση συνεργασίας δύο συμμετεχόντων δικαιούχων, ο συνολικός προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει έως 40.000 €, ενώ στην περίπτωση συνεργασίας τριών ή περισσοτέρων δικαιούχων έως 50.000 €.

Επιλέξιμες δαπάνες: • Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κα.) • Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, εξειδικευμένα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, κα.) • Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις • Προμήθεια αναλωσίμων • Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρων) • Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις μέχρι 12.000€ • Αποσβέσεις παγίων / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού • Αγορά /Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού /Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας Προϋπολογισμός € 50.000.000 Κατανέμεται σε 2 κύκλους :

Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 (τρέχων κύκλος): 65% =32.500.000 κατανέμεται στις περιφέρειες ως εξής: Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 19.500.000 Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 5.785.000 Αττική: 5.070.000 Στερεά Ελλάδα: 1.261.000 Νότιο Αιγαίο: 884.000 Β΄ΕΞΑΜΗΝΟ 2016: 35% 17.500.000 Οι αιτήσεις/ επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων www.ependyseis.gr/mis. Σημειώνεται ότι για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου και δικαιολογητικών.

Δείτε εδώ την Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων και Παραρτήματα Πρόγραμμα “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”

Το πρόγραμμα “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα” στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης. Με το πρόγραμμα ενισχύονται : (α) άνεργοι και (β) φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ή και συνεργασίες/ενώσεις αυτών, προκειμένου να ιδρύσουν νέα επιχείρηση. Επιτρέπονται οι συνεργασίες μεταξύ των δικαιούχων της ίδιας ή και διαφορετικών κατηγοριών από τις προαναφερόμενων, με σκοπό την ίδρυση νέας μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης σε μια από τις ακόλουθες νομικές μορφές: ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, Κοινωνικές Επιχειρήσεις του Ν. 4019/2011 και Συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Σε ποιους απευθύνεται

Κατηγορία Δικαιούχων Α: Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης. Κατηγορία Δικαιούχων

Β: Ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και χωρίς να λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης. Δεν είναι επιλέξιμοι οι ατομικοί επιχειρηματίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Για τους σκοπούς της παρούσας δράσης και στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρηματιών με μικτή δραστηριότητα δεν θεωρείται ότι ασκείται εμπορική δραστηριότητα εφόσον τα δηλούμενα εξ’ αυτής ακαθάριστα έσοδα αντιπροσωπεύουν έως και το 25% των συνολικών ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα (αποκλειόμενης της αγροτικής δραστηριότητας – φορολογικό έτος 2015).

Περίοδος υποβολής από 17/3/2016 έως 27/4/2016 Είδος ενίσχυσης Επιχορήγηση / Επιδότηση Περιοχή εφαρμογής

Όλη η Ελλάδα

Όροι και προϋποθέσεις ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α – ΑΝΕΡΓΟΙ 1. Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή … Τι χρηματοδοτείται Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι οι εξής: 1. Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κα.) 2. Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομικής, συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, σύνταξης και παρακολούθησης επιχειρηματικού σχεδίου και επαγγελματικής κατάρτισης, κ.α.) 3. Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις 4. Αποσβέσεις παγίων / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού 5. Αγορά /Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού / Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας 6. Προμήθεια αναλωσίμων 7. Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρωνν) 8. Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις (ΝΘΕ) 9. Δαπάνες προετοιμασίας, υποβολής, κατοχύρωσης ή ανανέωσης για αναγνωρισμένο τίτλο βιομηχανικής ή πνευματικής ιδιοκτησίας Προϋπολογισμός € 120.000.000 Κατανομή σε 2 Κύκλους: 1ος κύκλος (τρέχων) Α’ Εξάμηνο 2016: 60% του Π/Υ = 72.000.000€ Κατανομή Π/Υ στις περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 43.440.000€ Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 12.780.000€ Αττική: 11.040.000 € Στερεά Ελλάδα: 2.760.000 € Νότιο Αιγαίο: 1.980.000 €

Η υποβολή αίτησης / επενδυτικής πρότασης γίνεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύεων www.ependyseis.gr/mis. Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου και δικαιολογητικών. δείτε εδώ την πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων Πρόγραμμα “Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές” Το πρόγραμμα θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και είναι οι εξής: Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ) Υλικά / Κατασκευές Εφοδιαστική Αλυσίδα Ενέργεια Περιβάλλον Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ Υγεία Μπορούν να συμμετέχουν υφιστάμενες & νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις: Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ’ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31/12/2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή Νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31/12/2015. Επιδοτούνται με ποσό 15.000€ έως 200.000€. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού. Σε ποιους απευθύνεται Επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρούσας δράσης είναι οι υφιστάμενες και οι νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ως εξής: α. Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄και Γ’ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31/12/2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή β. Νέες επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31/12/2015. Διαθέτουν μέχρι 31/12/2015 δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ (Παράρτημα VI) και Διαθέτουν κατά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου τον ΚΑΔ που αφορά στο επενδυτικό σχέδιο, εφόσον αυτός είναι διαφορετικός από τον/ους ΚΑΔ, στους οποίους ήδη δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Ποσοστό 10% του προϋπολογισμού της δράσης θα διατεθεί αποκλειστικά για τις νέες μικρές και πολύ μικρές νέες επιχειρήσεις, ενώ το 90% θα διατεθεί για τις υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Με βάση τη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ και συγκεκριμένα: Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ (Βλ. Παράρτημα ΙΙ).

Περίοδος υποβολής από 7/4/2016 έως 20/5/2016 Είδος ενίσχυσης Επιχορήγηση / Επιδότηση Περιοχή εφαρμογής Όλη η Ελλάδα Όροι και προϋποθέσεις

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής μιας επιχείρησης, είναι οι ακόλουθες: να έχει την -κατά περίπτωση- … Τι χρηματοδοτείται Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν δύναται να είναι μικρότερος των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000€) και δεν δύναται να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών του έτους 2015 ή το ποσόν των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000€) στην περίπτωση που ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης το έτος 2015 ήταν μεγαλύτερος των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000€). Οι δικαιούχοι επιδοτούνται για τις ακόλουθες δαπάνες: Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος Μηχανήματα – Εξοπλισμός Άϋλες Δαπάνες Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενο ή/και νέο προσωπικό) μέχρι 24.000€ ως ακολούθως: 12.000,00€ ανά ΕΜΕ (υφιστάμενη ή/και νέα) και μέχρι δύο ΕΜΕ Προϋπολογισμός € 130.000.000 Ο προϋπολογισμός της παρούσας Δράσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 130.000.000 € (Δημόσια Δαπάνη) και θα υλοποιηθεί μέσω δύο (2) κύκλων προκήρυξης (1ος κύκλος 2016: 60% και 2ος κύκλος 2o εξάμηνο 2016: 40%). Ο προϋπολογισμός της παρούσας Δράσης του 1ου κύκλου ανέρχεται σε 78.000.000 ευρώ και κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας ως εξής: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ (σε €) Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα 48.840.000 Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη 7.200.000 Αττική 16.800.000 Στερεά Ελλάδα 3.000.000 Νότιο Αιγαίο 2.160.000 ΣΥΝΟΛΑ 78.000.000. Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων www.ependyseis.gr/mis. Δεν κατατίθεται φυσικός φάκελος με τεκμηρίωση (δικαιολογητικά) κατά τη φάση της υποβολής. Τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν μετά την αξιολόγηση και την προσωρινή βαθμολογική κατάταξη και μόνον για τα δυνητικά εντασσόμενα επενδυτικά σχέδια. δείτε εδώ την πρόσκληση Πρόγραμμα “Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών” Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής και της λειτουργίας τους, την ποιοτική αναβάθμιση τους και τον εμπλουτισμό, την αναβάθμιση και την πιστοποίηση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιώσουν την θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά. Σε ποιους απευθύνεται Επιλέξιμες για την παρούσα δράση είναι οι επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί μέχρι την 31/12/2015, διαθέτουν επιλέξιμο για το πρόγραμμα ΚΑΔ (Παράρτημα ΙΙ) από τότε και απασχολούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον μισή (0,5) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας. Διευκρινίζεται ότι : – η επιχείρηση δεν έχει την υποχρέωση να διαθέτει τον ΚΑΔ επένδυσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης αλλά οφείλει να τον διαθέτει πριν την πρώτη εκταμίευση -ο ΚΑΔ επένδυσης θα πρέπει να είναι συμπληρωματικός του ΚΑΔ της επιχείρησης. Για τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις δεν θεωρούνται συμπληρωματικοί οι ΚΑΔ 55.1, 55.2, 55.3

Περίοδος υποβολής από 29/3/2016 έως 17/5/2016

Είδος ενίσχυσης Επιχορήγηση / Επιδότηση Περιοχή εφαρμογής Όλη η Ελλάδα Όροι και προϋποθέσεις Για τις ανάγκες του παρόντος Προγράμματος, οι επιχειρήσεις κατηγοριοποιούνται ως ακολούθως : Υφιστάμενες … Τι χρηματοδοτείται Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον συνολικό Κύκλο Εργασιών του έτους 2015 ή το ποσόν των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000€), αν ο κύκλος εργασιών είναι μεγαλύτερος από τα 150.000€ και δεν μπορεί να είναι κατώτερος των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000€). Επιλέξιμες Δαπάνες Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος Μηχανήματα – Εξοπλισμός Εξοπλισμός και Εγκαταστάσεις Προστασίας Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης Προβολή – Προώθηση μέχρι 15.000€ Λογισμικά και Υπηρεσίες Λογισμικού μέχρι 20.000€ Μεταφορικά μέσα μέχρι 15.000€ Παρακολούθηση υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου μέχρι 2.500 € Μελέτες / έρευνες αγοράς. 5.000€ και μέχρι 2.500 €/μελέτη Μισθολογικό κόστος εργαζόμενων μέχρι 24.000€ ως ακολούθως: 12.000,00€ ανά ΕΜΕ (υφιστάμενη ή/και νέα) και μέχρι δύο ΕΜΕ Προϋπολογισμός € 70.000.000 Kατανoμή Π/Υ στις περιφέρειες της χώρας Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 28.756.000 Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 23.044.000 Αττική: 9.800.000 Στερεά Ελλάδα: 2.800.000 Νότιο Αιγαίο: 5.600.000 Τα 50.000.000€ αφορούν στα καταλύματα, από τα οποία τα 10.000.000€ θα διατεθούν σε νέες επιχειρήσεις και τα 40.000.000€ θα διατεθούν σε υφιστάμενες με τουλάχιστον δύο πλήρεις δωδεκάμηνες διαχειριστικές χρήσεις (2014 και 2015). Στις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις θα διατεθούν 20.000.000€, από τα οποία τα 5.000.000€ αφορούν σε νέες επιχειρήσεις και τα 15.000.000€ αφορούν σε υφιστάμενες με τουλάχιστον δύο πλήρεις δωδεκάμηνες διαχειριστικές χρήσεις (2014 και 2015). Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis ).

Δεν κατατίθεται φυσικός φάκελος με τεκμηρίωση (δικαιολογητικά) κατά τη φάση της υποβολής.

Τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν μετά την αξιολόγηση και την προσωρινή βαθμολογική κατάταξη και μόνον για τα δυνητικά εντασσόμενα επενδυτικά σχέδια. δείτε εδώ την πρόσκληση

www.dikaiologitika.gr

]]>
Στόχος σε 60 ημέρες να ολοκληρωθεί η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος https://www.itaes.gr/stochos-se-60-imeres-na-oloklirothi-i-ypovoli-dilosis-forou-isodimatos/?lang=en Mon, 01 Feb 2016 17:19:39 +0000 https://www.itaes.gr/?p=1500&lang=en ]]>

Οι υπηρεσίες της ΓΓΠΣ ξεκίνησαν να αποθηκεύουν στοιχεία για μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο ξεκίνησε, καθώς έως τις 15 τρέχοντος ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, ενώ αμέσως μετά και την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ στις 29 Φεβρουαρίου, το σύστημα Taxis αναμένεται να ανοίξει τις «πύλες» του.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να ολοκληρωθεί εντός 60 ημερών και όλοι οι πρόσθετοι φόροι, καθώς και ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, να καταβληθούν από τους υπόχρεους έως και τον Νοέμβριο.

Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΠΣ έχουν αρχίσει να «φορτώνουν» στα νέα έντυπα Ε1 όλα τα δεδομένα που αφορούν μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του, χωρίς, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ουσιαστικές αλλαγές.

Η βασικότερη διαφοροποίηση είναι η ενσωμάτωση των αλλαγών που αφορούν όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να τυγχάνουν πλέον των απαλλαγών που ισχύουν για τους έγγαμους φορολογούμενους.

Κατά τ’ άλλα, το νέο Ε1 έχει μόνο δύο διαφορές σε σχέση με το περσινό, που αφορούν:

* στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Από τον πίνακα αυτό έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι εκλήθησαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία αναγκαία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας.

Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκαν αυτές οι ενδείξεις κι αυτοί οι κωδικοί είναι το γεγονός ότι από την 1η-1-2015 μέχρι και την 31η-12-2016 έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

* στον πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.

Στο τέλος του πίνακα αυτού έχουν προστεθεί η παράγραφος 11 και οι κωδικοί 125-126 για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων, ώστε τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μη φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο έντυπο παραμένει, στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα, ο κωδικός 049 στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, παρά το γεγονός ότι φέτος δεν είναι υποχρεωμένοι να τον συμπληρώσουν και έτσι θα παραμείνει ανενεργός.

Οι χαμένοι των νέων δηλώσεων

Τα φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Στους «χαμένους» συγκαταλέγονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αφού με βάση το μνημόνιο ΙΙΙ αυξάνονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% για εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ και από το 33% για τα επιπλέον ποσά, όμως μένει ακόμη να αποσαφηνιστεί το ύψος τους, αφού το αρχικό σχέδιο για συντελεστές 15% και 35% αντίστοιχα αποσύρθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε.

Αναλυτικότερα, οι πρόσφατες παρεμβάσεις στη φορολογία, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», φέρνουν τις εξής ανατροπές:

* Εισφορά αλληλεγγύης. Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρους 130 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ διαμορφώθηκαν στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.001 έως 500.000 ευρώ και 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

* Φορολογία επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών. Οι αλλαγές για περισσότερους από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι ιδιαίτερα σκληρές, ειδικά για όσους διατηρούν «μπλοκάκια», δεδομένου ότι με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί φέτος θα πληρωθεί αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν φέτος με νέο υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος αυξήθηκε σε 29% από το 26%.

Οι Ο.Ε. και Ε.Ε. θα πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, από 55% στο 75%, ενώ το 2017 θα εκτοξευτεί στο 100%.

Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν οι αγρότες φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων αυξάνεται επίσης από το 55% στο 75%, ενώ με βάση τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο ΙΙΙ και εάν δεν υπάρξουν αλλαγές λόγω των εντεινόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών, αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20% και εν συνεχεία το 2017, στο 26%.

* Εισοδήματα από ενοίκια. Περισσότερους φόρους ύψους 142,2 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αφού για τα εισοδήματα αυτά θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησής τους.

Τροπολογίες για προθεσμίες, απαλλαγές

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή και οι τροπολογίες που θα αφορούν τις νέες προθεσμίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος, αλλά και την απαλλαγή από τα τεκμήρια όσων αμείβονται με «μπλοκάκια» και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

«Βαρύ» και το 2017

Περισσότερα πάντως θα είναι τα βάρη που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι από το επόμενο έτος, αφού τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2016 θα φορολογηθούν με νέα ενιαία κλίμακα, αλλά και με τις αλλαγές που θα φέρει η επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση σε φοροαπαλλαγές και αφορολόγητο.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, όπως πρώτη έχει αποκαλύψει η «Ν», μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

1. Νέα ενιαία φορολογική κλίμακα. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος για τη γενική φορολογική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η θέσπιση προοδευτικότερης ενιαίας κλίμακας, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, ενώ σχεδιάζονται 10 κλιμάκια με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές από 5% ή 10% έως και 50%.

Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθεί για να μονιμοποιηθεί και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κάτι που θα επιφέρει αύξηση της επιβάρυνσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι και πάλι όσοι δηλώσουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

2. Αφορολόγητο όριο. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στην κλίμακα, αλλά και στο αφορολόγητο, ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης.

Το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» από τους μισθωτούς και συνταξιούχους αποκλειστικά με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα.

3. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Οι 630 από τις 716 φοροαπαλλαγές που «κοστίζουν» στον προϋπολογισμό περίπου 3,1 δισ. ευρώ ετησίως θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν ή να αντικατασταθούν με εκπτώσεις μόνον εκείνες που απευθύνονται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Οι 123 απαλλαγές φυσικών προσώπων έχουν κόστος 329 εκατ. ευρώ και οι 109 απαλλαγές για νομικά πρόσωπα μόνο 13,8 εκατ.

Οι 79 απαλλαγές στον Κώδικα ΦΠΑ έχουν δημοσιονομικό κόστος 850 εκατ. ευρώ, οι 43 φοροαπαλλαγές στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης 972,4 εκατ. ευρώ και οι 19 απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. 426,4 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις ακινήτων, τέλη χαρτοσήμου, τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης οχημάτων.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr

]]>
Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για 26.000 ανέργους 29 – 64 ετών. Όλα τα κριτήρια – Τι να προσέξετε https://www.itaes.gr/neo-programma-espa-gia-26-000-anergous-29-64-eton-ola-ta-kritiria-ti-na-prosexete/?lang=en Wed, 20 Jan 2016 17:17:09 +0000 https://www.itaes.gr/?p=1501&lang=en ]]>

Ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας βρίσκεται σε εξέλιξη συνολικού ύψους 53,500 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε 26.000 ανέργους ηλικίας 29 – 64 ετών να καταρτιστούν σε κλάδους αιχμής και να λάβουν μάλιστα και σχετική πιστοποίηση, όπως αναφέρεται στη σελίδα του espa.gr.

H περίοδος υποβολής των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει από τις 4/01/2016 και θα διαρκέσει μέχρι τις 29/2/2016.

Όροι και προϋποθέσεις

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η πρόσκληση, η ηλεκτρονική πρόταση στο ΟΠΣ, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αίτησης χρηματοδότησης περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

01. Αίτηση Χρηματοδότησης.
02. Τεχνικό Δελτίο Πράξης στο οποίο θα αναλύεται επαρκώς η μεθοδολογία υλοποίησης της πράξης έτσι ώστε να αποτυπώνεται π.χ. πως θα διεξάγεται η συμβουλευτική, η ανάλυση του κόστους της πράξης, κ.α. Επιπλέον, θα υποβληθεί τεκμηρίωση για τον προσδιορισμό των κλάδων αιχμής, δεδομένου ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η άρση της αυτοδέσμευσης σχετικά με το Σύστημα Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.
03. Στοιχεία που τεκμηριώνουν την αρμοδιότητα του δικαιούχου.
05. Απόφαση Αρμόδιου Συλλογικού Οργάνου για την υποβολή της πρότασης.
08. Κανονιστικό πλαίσιο ορισμού του φορέα λειτουργίας και συντήρησης της πράξης.
60. Διοικητική Ικανότητα / Επάρκεια οργανωτικής δομής.
61. Διοικητική Ικανότητα / Διαδικασίες διαχείρισης και υλοποίησης έργων.
62. Επιχειρησιακή ικανότητα / Επάρκεια ομάδας έργου.
63. Επιχειρησιακή ικανότητα / Εμπειρία στην υλοποίηση συναφών έργων.

Ο υποψήφιος δικαιούχος υποβάλλει την πρότασή του και τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα και δικαιολογητικά αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣ. Τα συνοδευτικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης των καθαρών εσόδων, εφόσον απαιτείται, υποβάλλονται σε μορφή αρχείου τύπου pdf.

Οι προτάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ΟΠΣ – ΕΣΠΑ και μόνο η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υπογεγραμμένη στην Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Διά Βίου Μάθησης» στη διεύθυνση Κοραή 4 , Αθήνα 105 64 από την 04-01-2016 έως την 29-02-2016 ώρα 16:00. Δε θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις χρηματοδότησης εκτός των ανωτέρω προθεσμιών και αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόσκληση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

]]>
Τον Μάρτιο θα υποβληθούν οι φετινές δηλώσεις https://www.itaes.gr/ton-martio-tha-ypovlithoun-i-fetines-dilosis/?lang=en Mon, 18 Jan 2016 17:44:40 +0000 https://www.itaes.gr/?p=1513&lang=en ]]>

Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια που οι δηλώσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται πραγματικά νωρίς.

Μπορεί οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών για έναρξη της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων από τον Φεβρουάριο να αρχίζουν να φαίνονται πολύ αισιόδοξοι, ωστόσο φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια που οι δηλώσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται πραγματικά νωρίς.

Από το υπουργείο είχαν υποστηρίξει δημόσια ότι στόχος είναι οι φετινές δηλώσεις να αρχίσουν να υποβάλλονται από τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο αυτό αρχίζει και φαίνεται πολύ αισιόδοξο καθώς δεν επαρκεί ο χρόνος προκειμένου τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων να αποστείλουν τα στοιχεία μισθοδοσίας και συντάξεων στο taxisnet  για να γίνει η προσυμπλήρωση των δηλώσεων.

Με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε προθεσμία στα λογιστήρια για να αποστείλουν τα στοιχεία έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάζεται και χρόνος για την επεξεργασία των στοιχείων πριν αυτά προσυμπληρωθούν στις δηλώσεις, τότε το άνοιγμα της εφαρμογής έως το τέλος του μήνα μάλλον μοιάζει πολύ δύσκολο.

Capital.gr

]]>
Πληρωμή φόρων με κάρτες μέσω TAXISNET https://www.itaes.gr/pliromi-foron-me-kartes-meso-taxisnet/?lang=en Mon, 11 Jan 2016 17:19:28 +0000 https://www.itaes.gr/?p=1504&lang=en ]]>

Απευθείας από το TAXISNET με χρέωση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους τους οι φορολογούμενοι μέσα στο α εξάμηνο του 2016 όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών σε σχετική επερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κεγκέρογλου

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Αλεξιάδη η νέα εφαρμογή στο TAXISNET για πληρωμή φόρων με κάρτες θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει απευθείας το χρέος και το ποσό που επιθυμεί να πληρώσει με τη χρεωστική ή την πιστωτική του κάρτα. Με την νέα εφαρμογή θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι γλιτώνοντας τις ουρές των τραπεζών ενώ όπως αναφέρει ο κ. Αλεξιάδης θα αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο των υπερεισπράξεων που σημειώνονται σήμερα, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί φορολογούμενοι κάνουν λάθος στην ταυτότητα οφειλής. Για το ζήτημα των υπερεισπράξεων ο κ. Αλεξιάδης αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει προχωρήσει ήδη σε συμψηφισμό 268.980 υπερεισπράξεων που αφορούν σε 210.297 ΑΦΜ με το ποσό που συμψηφίστηκε να φτάνει τα 10,37 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερεισπράξεων αυτών, οφείλεται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν με λανθασμένη ταυτότητα οφειλής. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί με την απευθείας χρέωση της κάρτας του φορολογούμενου μέσα από το TAXISNET, χωρίς να χρειάζεται να αναπαράξει την ταυτότητα οφειλής. Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας σε άλλη επερώτηση του βουλευτή κ. Νικολόπουλου έκανε γνωστό ότι στο νέο καθεστώς διευθέτησης των οφειλών προς το Δημόσιο με ένταξη τους στον νόμο Κατσέλη εξαιρούνται οι οφειλές απο ΕΝΦΙΑ και Τέλη Κυκλοφορίας.

]]>